KÜRSÜF (ADET BEZİ)

 

Kadının fercine koyduğu bez, pamuk, tuvalet kâğıdı vb. ye verilen isimdir. Evli veya dul kadın için hem hayız hem tuhur halinde, bakire için ise sadece hayız halinde sünnettir. Temizlik halinde, kürsüf olmadan namaz kılmakta bir mahzur olmamakla beraber, abdestin sıhhati için luzumludur. Kadın, namaz esnasında herhangi bir akıntının gelmeyeceğinden eminse, kürsüf koymadan namaz kılabilir. Fakat akıntı geldiği anda, abdesti -dolayısıyla namazı- bozulur.

 

ü Hayız veya nifas görmekte olan bir kadın, kürsüfü gece koysa, sabah kalktığında kürsüf üzerinde beyaz akıntı görse, koyduğu andan itibaren temiz sayılır. Yatsı namazını kaza eder.

 

ü Temizlik halinde olan bir kadın, sabah kalktığında gece koymuş olduğu kürsüf üzerinde kan görse, kanı gördüğü andan itibaren hayızlı sayılır.

 

ü Kürsüf üç şekilde konulur:

 

1. Dış ferce (çamaşırın üzerine) konulur. Bu takdirde, ferce bakan tarafa kan bulaşırsa, hayız müddeti içerisinde ise hayız başlamış sayılır. Özür sahibi ise abdesti bozulur.

 

2. Bir kısmı iç ferce, bir kısmı dış ferce konulur. Bu takdirde; ıslaklık dışarıdaki kısma ya da dış ferç hizasına çıkmadığı müddetçe, hayız başlamış sayılmaz; özür sahibinin de abdesti bozulmaz.

 

3. Mekruh olmakla beraber, tamamı içeri konulur. Bu takdirde; kürsüf, dışarı veya dış ferç hizasına çıkmadığı müddetçe, tamamı ıslansa bile hayız başlamış sayılmaz; özür sahibinin abdesti bozulmaz.

 

 

 

 

 

 

 

   
© incemeseleler.com