Başkasının evine giren eğer yabancı ise izin istemeksizin girmesi helâl olmaz. Çünkü Cenab-ı Hak “ Ey iman edenler ehline selâm verip ünsiyet edesiye kadar kendi evlerinizden başka evlere girmeyiniz.” buyurmuştur.[1] İzin istedikten sonra içeri girmek helâl olur. İçeri girince önce selâm verir. Eğer içeriye girmeye izin verilmezse dönüp gider. Bazı haberlerde [2] “İzin istemek üç defadır kendisine izin verilmeyen dönüp gider” denildi.
Şu hüküm (izin verilmeyince dönüp gidilmesi) içeriye ziyaret için girmek istediğindedir. Eğer içeriye girmek, bir münkere (İslâmın yasak ettiği şeye) mani olup ortadan kaldırmak için olursa o zaman izinsiz içeriye girer. Çünkü münkere mani olup ortadan kaldırmak farzdır. Şayet izin istense bu özürlenir. Ziyaret için gittiği evdeki insanlar annesi ve kardeşi gibi mahremi (nikah düşmeyen yakını) olursa yine izinsiz girmez. Çünkü avreti açık halde bulunabilir. Eshap’tan bir kişi Resülullah (sav) efendimize “Ben anneme hizmet ediyorum, yatağına yatırıyorum, onun yanına girmek istediğimde benim de izin istemem lazım mıdır?” diye sordu. Resülullah (sav) efendimiz “Evet” dedi. O kişi üç defa aynı şeyi sual ettiği zaman Resülullah (s.a.v.) efendimiz “Anneni çıplak olarak görmek seni memnun eder mi?” diye sordu. O da “Hayır” deyince o halde “İzin iste öyle gir” buyurdular.
Kölelere ve çocuklara gelince: Eğer çocuk avret olan ve olmayanı anlamayacak kadar küçük ise her zaman izinsiz girip çıkabilir. Eğer çocuk buluğa yaklaşmış ise annesi babası ona üç vakitte ana ve babanın yanına izinsiz girilmeyeceğini ve izin istemeyi öğretir. Bu üç vakitte kölelerde efendisinin evine (odasına) izinsiz girmez. Çünkü Kur’an-ı Kerim’de “ Ey iman edenler ellerinizde bulunan köleleriniz ve sizden buluğa ermedik şu tıfıllar (sabi çocuklar) (üç vakitte) sizden üç defa izin istesinler, sabah namazından önce, öğle vakti (yani öğlen uykusuna yatmak için) elbiselerinizi çıkardığınızda ve yatsı namazından sonra .... Bu üç vakit sizin için avrettir (bu üç vakit müminlerin halvet vaktidir elbisesiz bulunabilirler). Bu üç vakitten sora sizin üzerinize ve onların üzerine günah yoktur.[3](Yani sizin yanınıza girip çıkmalarında.) buyrulmuştur.
Eğer izin istediği evde yabancı veya kendisine nikahı helâl olan akrabasından bir kadın varsa izin verilse dahi onunla baş başa kalması helâl olmaz. Çünkü bunda fitne ve harama düşme korkusu vardır.[4] Eğer mahremi olursa baş başa kalabilir. Ancak süt kız kardeşi, zevcesinin kızı ve genç kayınvalide ile baş başa kalmamalıdır.[5]